5 voordelen van ananaswater en hoe het te maken

Met fruit doordrenkt water

Misschien heb je wel eens gehoord van ananaswater, een verfrissende drank die niet alleen heerlijk zoet is, maar ook een geweldige optie kan zijn voor mensen die gewoon niet van de smaak van gewoon water houden.

Een groot percentage van het menselijk lichaam bestaat immers uit water – en voldoende drinken is belangrijk om je lichaam goed te laten functioneren.

Bovendien is ananaswater een caloriearm, suikerarm en natuurlijk alternatief voor suikerhoudende dranken zoals frisdrank of sap, merkt Nicole Stefanow, RDN, een diëtist in de omgeving van New York City op.

Ananaswater, of Agua de Piña, is een traditionele Mexicaanse agua fresca, of met fruit doordrenkte drank gemaakt met suiker. Veel van de momenteel trending versies bevatten echter geen toegevoegde suikers.

Voedingsdeskundigen in het hele land juichen het toe. “Ik maak het meerdere keren per week voor mezelf”, voegt Arielle “Dani” Lebovitz, RDN, een diëtist in Franklin, Tennessee, toe.

Dit is wat je moet weten als je ananaswater wilt proberen, inclusief wat het is, hoe je het moet maken en meer.

Wat is ananaswater?

Dus… wat is ananaswater precies? Is het letterlijk? alleen maar In water geweekte ananasstukjes?

Er zijn twee veelvoorkomende manieren om ananaswater te maken. De meest populaire versie doordrenkt water met verse ananasstukjes, en de andere versie mengt vers gesneden ananas met water en zeef de pulp, zegt Lebovitz.

Lazartivan/Getty Images

Ananaswater maken?

Om de doordrenkte soort te maken, begin je met het kiezen van een rijpe ananas, die meer zoetheid zal bieden.

“Zoek eerst het fruit met de zoetste geur”, zegt Stefanow. “Ten tweede, trek aan een blad van de kruin. Als het gemakkelijk loslaat, is dat een veelbetekenend teken dat de ananas klaar is om gesneden te worden.”

Snijd vervolgens wat ananas in stukjes en laat deze in water trekken. Hoe langer je laat trekken, hoe meer smaak je krijgt. En, natuurlijk, voeg ijs toe indien gewenst.

Overweeg om voor dit basisrecept te kiezen: een gehakte ananas, een liter water en een liter ijs.

Voedingsprofiel van ananaswater

Hier is het voedingsprofiel – inclusief dagelijkse waarden (DV’s) – voor ananaswater gemaakt met één gehakte ananas, één gallon water en één gallon ijs. Dit recept serveert een dozijn, en de voedingsinformatie gaat ervan uit dat je de ananasstukjes eet.

calorieën: 40

Vet: 0 gram (0 procent ADH)

Verzadigd vet: 0 gram (0 procent ADH)

Natrium: 20 milligram (1 procent ADH)

Koolhydraten: 10 gram (4 procent ADH)

Vezel: 1 gram (4 procent ADH)

Suiker: 7 gram

Eiwit: 0 gram (0 procent ADH)

Vitamine C: 36 gram (40 procent ADH)

Mangaan: 1 milligram (43 procent ADH)

Voordelen van ananaswater

Ja, er zijn voordelen van ananaswater.

Houd er echter rekening mee dat wanneer fruit licht in water wordt gegoten, er volgens Stefanow een relatief lage hoeveelheid voedingsstoffen naar de drank wordt overgebracht.

Maar je kunt dit veranderen! In plaats van de ananas uit te lekken, voeg je hele stukjes toe aan je glas. Nip aan je water en eet dan het fruit – net zoals je zou doen met sangria.

Er is niet veel gepubliceerd onderzoek uitsluitend naar ananaswater, maar hier is wat er bekend is over de mogelijke voordelen.

Het hydrateert

“Het belangrijkste gezondheidsvoordeel van ananaswater is dat het zorgt voor hydratatie, wat van vitaal belang is voor ons lichaam om goed te kunnen functioneren”, zegt Stefanow.

De gemiddelde Amerikaanse volwassene drinkt minder dan vijf kopjes water per dag, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. Dit is veel minder dan de aanbevolen inname van 15,5 kopjes voor mannen en 11,5 kopjes per dag. Dus Amerikanen kunnen alle hulp gebruiken om aan hun dagelijkse hoeveelheid water te komen.

“Het toevoegen van een zoete smaak zoals ananas aan water kan drinkwater aantrekkelijker en smakelijker maken voor iemand die misschien niet alleen met gewoon water aan zijn hydratatiebehoeften voldoet”, voegt Stefanow eraan toe.

Daarom houden sommige mensen ook van citroenwater of limoenwater.

Het helpt de immuniteit

“Behalve dat het een verfrissend en hydraterend alternatief is voor gewoon water, kan ananaswater ook een kleine immuniteitsboost geven”, zegt Stefanow.

“Ananas is een geweldige bron van vitamine C en mangaan, die beide een belangrijke rol spelen bij de immuunfunctie.”

Inderdaad, per kopje ananas krijg je 79 milligram vitamine C. Dit is 88 procent van de DV voor vitamine C en 67 procent van de DV voor mangaan.

Het helpt ontstekingen te verminderen

Ananas bevat bromelaïne, een groep enzymen. “Het drinken van ananaswater kan mensen met chronische ontstekingen helpen, omdat bromelaïne in water oplosbaar is en waarvan bekend is dat het ontstekingsremmende effecten in het lichaam heeft”, zegt Lebovitz.

Bromelaïne biedt ook andere ontstekingsremmende voordelen. “Onderzoek suggereert dat bromelaïne zelfs de neusontsteking kan verminderen bij mensen die lijden aan acute sinusitis en de duur van de symptomen kan verkorten”, zegt Stefanow.

Het helpt de inname van toegevoegde suikers te verminderen

Het is geen geheim dat de meeste frisdrank toegevoegde suikers bevat. Dus als het de koolzuurhoudende drank is waar je van houdt, kan het maken van een bruisend ananaswater je verlangen naar frisdrank bevredigen.

“Met fruit doordrenkt bruisend water is een bevredigend suikerarm, caloriearm alternatief voor frisdrank met hetzelfde verrukkelijke bruisen”, zegt Stefanow. Het vervangen van suikerhoudende dranken door dit alternatief is een pluspunt.

Het kan de spijsvertering helpen

“Ananas zit boordevol natuurlijke spijsverteringsenzymen die ons lichaam helpen voedsel af te breken”, zegt Stefanow. “Het drinken van ananaswater tussen de maaltijden door kan een gezonde spijsvertering helpen ondersteunen.”

Nadelen van ananaswater

Voor de meeste mensen zijn er geen nadelen aan het drinken van ananaswater. Mensen met bepaalde medische aandoeningen kunnen echter voorzichtig zijn met inname.

“Omdat het toevoegen van een fruitinfusie aan water een delicate manier is om smaak toe te voegen zonder alle suiker die je uit sap zou halen, is het moeilijk om overboord te gaan”, zegt Stefanow.

“Ananas is echter erg zuur en te veel ananaswater kan bij sommige mensen brandend maagzuur of spijsverteringsproblemen veroorzaken.”

Bovendien kan de bromelaïne in ananaswater een wisselwerking hebben met sommige medicijnen zoals bloedverdunners of antibiotica, merkt Lebovitz op. Als u zich hier zorgen over maakt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Hoe te genieten van ananaswater

Ananaswater kun je natuurlijk gewoon rechtop drinken. Maar je kunt ook creatief zijn.

Bruisend ananaswater maken

“Mijn persoonlijke favoriet is het invriezen van de harde ananaskern die vaak als afval wordt weggegooid en het te gebruiken om mijn bruisend water te koelen en op smaak te brengen met een scheutje limoen”, zegt Lebovitz.

Steil gekruid ananaswater

Verhoog je ananas-waterspel door kruiden of specerijen toe te voegen, stel Stefanow voor. Ananas gaat bijzonder goed samen met munt of verse gember. Overweeg om dit met munt en ananas doordrenkte water te proberen.

Bekijk vervolgens de meest hydraterende voedingsmiddelen die je kunt eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.