4 tips til sikrere frugt- og grøntsagervask fra fødevaresikkerhedseksperter

Hvorfor du skal vaske dine produkter

Landmændenes markedssæson er på vej, og måske er du allerede ved at rydde plads i den mere sprøde skuffe. Men fra landmændenes marked, supermarkedet, og næsten hvor som helst du handler for at spise rigtigt, hvad du helt sikkert ikke ønsker er, at dit sunde træk gør dig syg.

Omkring 48 millioner amerikanere – det er en ud af hver sjette – får madforgiftning hvert år ifølge 2022-data fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Heraf kræver gennemsnitligt 130.000 hospitalsindlæggelse, og 3.000 medfører dødsfald. Og mens underkogt kød og rester efterladt uafkølet i lidt for længe er almindelige syndere, siger det amerikanske landbrugsministerium (USDA) at dine produkter står bag næsten halvdelen af ​​alle fødevarebårne sygdomstilfælde.

Det betyder ikke, at du skal undgå disse fødevarer – faktisk kan det være nemt at forhindre sygdom fra planteføde. “Det er så vigtigt at vaske dine produkter,” siger Sally Twellman, RDN, LD, en registreret diætist hos Heading Health i Austin, Texas. På overfladen, siger Twellman, er vask af produkter afgørende for at slippe af med pesticider og herbicidrester. Disse kemikalier spiller en rolle i moderne landbrug for at bekæmpe skadedyr, ukrudt og sygdomsbærere – men de kan også forårsage problemer for tarmen. “De vil faktisk ødelægge og dræbe [good] GI-bakterier, som din krop arbejder hårdt på at vedligeholde,” forklarer Twellman. Afbalancering af bakterierne i din mave-tarmkanal har stor indflydelse på dit generelle helbred og velvære.

Kemikalierne kan også beskadige slimhinderne i vores mave og GI-system, siger Twellman. Mens forskning i alt dette er i gang, er en rapport fra 2016 offentliggjort i Grænser i folkesundheden bemærkede, at indtagelse af pesticider kan interferere med en række normale processer i kroppen, fra optagelse af næringsstoffer til endokrin funktion. Disse kemikalier kan også være forbundet med en større risiko for kroniske sygdomme som hjertesygdomme, demens og visse kræftformer.

Et andet problem for produkter? Bakterie. “Enhver frugt eller grøntsag, der er frisk, vil blive udsat for mikrober, der forekommer naturligt i jorden og miljøet – og disse bakterier sætter pris på produkter, når de plukkes,” siger Twellman. “[These microbes] vil blive på frugterne og grøntsagerne, når de transporteres, og de kan faktisk vokse og formere sig under transporten.”

Nogle af disse bakterier, såsom arter af E coli, Salmonellaog Listeriakan gøre et tal på dit helbred:

  • E coli kan forårsage diarré og i nogle tilfælde ret alvorlig sygdom.
  • Salmonella kan forårsage maveproblemer alene; eller i nogle tilfælde høj, potentielt livstruende feber.
  • Listeria påvirker mave-tarmkanalen, men kan også spredes til blodet eller hjernen.

Virus som hepatitis A og norovirus er også almindelige (men milde) årsager til fødevarebåren sygdom, ifølge US Food and Drug Administration (FDA).

(Næste gang du har sur mave, se her, hvordan du kan se, om det er madforgiftning eller noget andet.)

Skal jeg vaske alle mine produkter?

Feverpitched/Getty Images

Twellman siger, at når de er tilgængelige, har hun en tendens til at kaste sig ud i de økologiske versioner af produkter for at undgå overdreven eksponering af pesticider. Men uanset om det er økologisk eller ej, foreslår hun, er det en god idé at vaske alle dine produkter.

Det er bestemt ikke alle frugter og grøntsager, der udgør en lige stor risiko. Ifølge Environmental Working Group – en forbrugerorganisation, der bedømmer og anbefaler fødevarer, rengørings- og skønhedsprodukter for sundhedssikkerhed – omfatter nogle af de vigtigste frugter og grøntsager for at sikre, at du vasker, jordbær, spinat, grønkål, collard og sennepsgrønt, nektariner, æbler, vindruer, kirsebær, ferskner, pærer, peberfrugter, selleri og tomater.

Twellman siger, at det også er en god idé at vaske mad, som du skærer i – også selvom den har en svær, som en cantaloupe eller vandmelon. Det er fordi, når kniven skærer gennem frugten eller grøntsagerne, rejser mikrober sig ind i den kødfulde del af frugten, forklarer hun. “Jeg vil endda vaske ting som mandariner og appelsiner, fordi efter du har skrællet dem, overføres det, der er på skrællen, til dine hænder og derefter til den faktiske frugt,” siger hun.

Sådan vasker du frugt og grøntsager

Tag ikke opvaskemidlet op endnu, foreslår Twellman. Sæbe er det, der kaldes en emulgator, så det virker til at adskille fedt fra vand – hvilket er super nyttigt til at fjerne madolie fra dine pander, men ikke så godt for dine produkter. Du behøver heller ikke nødvendigvis specielle produkter. De bedste ingredienser til at rense dine frugter og grøntsager er sandsynligvis allerede i dit køkken.

1. Ferskvandsskylning

FDA anbefaler, at du simpelthen bruger rindende vand til at vaske dine frugter og grøntsager, gnider produkterne for at fjerne eventuelle mikrober og pesticidrester (og at bruge en blød børste til at skrubbe fastere madvarer som meloner eller agurker – bare overvej at sprænge din skrubbe børst i din næste opvaskemaskine for at sikre, at den også får en god rengøring).

2. Ferskvandsopblødning

Forskning offentliggjort i Tidsskrift for Fødevarebeskyttelse sagde, at i de fleste tilfælde kan iblødsætning af produkter i mindst to minutter før skylning være endnu mere effektivt til at reducere skadelige bakterier.

3. Eddike iblødsætning

En ældre undersøgelse fra samme tidsskrift foreslog at tilføje en smule eddike til denne opblødning virker bedre til at forhindre madforgiftning end vand alene. “Jeg kan godt lide at bruge en fem-procents løsning,” siger Twellman. Det er omkring en kop eddike til to gallons vand i din vask (men hun bemærker, at det ikke behøver at være super præcist). “Så putter jeg bare alle mine produkter i vandet og lader det sidde i cirka 10 minutter og lægger det derefter til tørre.”

Her er seks andre gode anvendelsesmuligheder for den hvide eddike i dit kabinet.

4. Bagepulver iblødsætning

Forskning offentliggjort i Tidsskrift for landbrugs- og fødevarekemi siger, at bagepulvers alkaliske pH er med til at nedbryde genstridige pesticidrester. I undersøgelsen gennemblødte forskere æbler – angiveligt en af ​​de mest beskidte frugter – i to kopper vand med en teskefuld bagepulver i 15 minutter, efterfulgt af en ferskvandsskylning.

Så hvad er den bedste måde at rense dine produkter på?

FDA og CDC siger, at i de fleste tilfælde er det effektivt at skylle grundigt med rindende vand til at begrænse din risiko for mikrober og pesticider. Hvis du gerne vil være ekstra på vagt – især hvis du laver mad til børn, ældre voksne, gravide kvinder eller andre med nedsat immunforsvar – tyder forskning på, at tilsætning af eddike eller bagepulver til en ferskvandsopblødning kan gå den ekstra mil. .

Bare husk, at det er vigtigt at vaske dit produkt lige før du spiser det – ellers sørg for, at det er helt tørt, før det opbevares. Enhver overskydende fugt kan fremme svampevækst, der ødelægger din mad hurtigere.

Abonnere på Den sunde nyhedsbrev for wellness-indsigter leveret dagligt. Følg os på Facebook og Instagram – og gå ikke glip af:

Leave a Reply

Your email address will not be published.