4 manieren waarop medisch onderzoek aantoont dat koffie echt goed voor je hart kan zijn

Is koffie echt goed voor je hart?

Gezien onze collectieve rage voor koffie, verspreidt elke hint van een potentieel gezondheidsvoordeel van het drinken ervan zich als een scheutje room in een vers gegoten mok. Naar verluidt beschouwt 58 procent van de Amerikanen koffie als een vitaal ritueel. Het blijkt dat, net zoals het je dag opfleurt, je brouwsel je hartgezondheid ook een boost kan geven.

Als je tot nu toe een beetje in de war was over de wetenschap tussen koffie en cardiovasculaire gezondheid, dan is dat begrijpelijk. In de afgelopen jaren suggereerde een populaire wijsheid dat koffie de bloeddruk verhoogt, waarvan bekend is dat het de bloedvaten (inclusief die in het hart) langzaam beschadigt. Dat kan waar zijn, dus het is verstandig om het niet te overdrijven. Maar aan de andere kant is regelmatig koffie drinken ook in verband gebracht met een lager risico op hartfalen en andere mogelijke voordelen.

Cardiologen spraken met de gezonde om te onderzoeken of koffie goed voor je kan zijn en hoe je je brouwsel zo heilzaam mogelijk kunt maken. Pak je mok en lees verder…

(Bekijk ook 16 dingen die artsen elke dag als ontbijt eten.)

Hoe beïnvloedt koffie het hart?

Weedezign/Getty Images

Cardioloog Kunal Karmali, MD, van het Northwestern Medicine Central DuPage Hospital, zegt dat het belangrijk is om kritisch na te denken over wat je hoort over koffie en de gezondheid van het hart. “We verwarren associaties vaak met oorzakelijk verband”, zegt Karmali.

Met andere woorden, alleen omdat sommige onderzoeken suggereren dat koffiedrinkers een lager risico lopen op cardiovasculaire gebeurtenissen dan niet-koffiedrinkers, betekent niet dat koffie absoluut de eer verdient voor dat effect. Misschien helpt het drinken van koffie je eerder op te staan, zodat je kunt profiteren van de gezondheidsvoordelen van meditatie, of misschien voelt dat heerlijke donkere gebraad als een beloning na je ochtendwandeling (want ja, wandelen is echt een geweldige oefening). Je dagelijkse routine bestaat waarschijnlijk uit een paar gewoonten, dus Karmali waarschuwt ervoor om niet te geloven dat een enkel ingrediënt je hartgezondheid zal maken of breken.

voegt Seamus Whelton, MD, MPH, cardioloog en assistent-professor geneeskunde aan John Hopkins Medicine toe, het is belangrijk om in gedachten te houden dat het drinken van koffie geen definitief middel is om voorkomen een hartaanval. Ook – als u een hartgerelateerde aandoening heeft of denkt te hebben – is het belangrijk om uw voedingsgewoonten en andere aspecten van uw routine met uw arts te bespreken.

Met dat alles in gedachten spraken deze twee cardiologen met de gezonde om de verbinding tussen koffie en het hart te onderzoeken. Bekijk ook 11 kaliumrijke voedingsmiddelen voor een gezond hart, van voedingsdeskundigen.

Koffie is gekoppeld aan een lager risico op hartfalen

Misschien wel de meest opwindende studie over de voordelen van koffie voor de cardiovasculaire gezondheid heeft te maken met de potentieel beschermende invloed van cafeïne op vroegtijdig overlijden. “Met mate koffie consumeren is in verband gebracht met een verminderd risico op hartfalen”, zegt Whelton.

In februari 2021, het cardiovasculaire tijdschrift oplage (gepubliceerd door de American Heart Association) omvatte een onderzoeksanalyse van drie bekende eerdere onderzoeken. Kijkend naar het effect van burgerlijke staat, koffieconsumptie, consumptie van rood vlees en consumptie van volle melk, ontdekte het onderzoeksteam een ​​verband tussen koffieconsumptie en een lager risico op hartfalen en beroerte later in het leven.

Koffie wordt geassocieerd met een verminderd risico op diabetes type 2

Het met mate consumeren van koffie is volgens Whelton in verband gebracht met een lager risico op diabetes type 2.

Een onderzoeksrecensie uit 2016 gepubliceerd in de Europees tijdschrift voor voeding vond “steeds meer bewijs” dat het drinken van drie tot vier kopjes koffie per dag diabetes type 2 kan helpen voorkomen. Omdat een onstabiele bloedsuikerspiegel kan leiden tot hartaandoeningen, suggereert dit specifieke onderzoek dat het oké kan zijn om je kopje koffie bij te vullen omwille van de gezondheid van het hart.

Koffie kan het risico op hartritmestoornissen verminderen

Een onderzoeksrecensie uit 2018 in het tijdschrift JACC: Elektrofysiologie suggereerde dat het consumeren van maximaal 300 milligram cafeïne per dag zou kunnen helpen beschermen tegen hartritmestoornissen. Meer recent onderzoek gepubliceerd in JAMA Interne Geneeskunde een dagelijkse kop koffie gekoppeld aan een drie procent lager risico op het ontwikkelen van aritmie.

Hoewel dit onderzoek naar koffie en de gezondheid van het hart veelbelovend is, blijft Karmali’s herinnering: “Associatie is geen oorzakelijk verband. Tenzij je begrijpt waarom je ziet wat je ziet, is het moeilijk aan te bevelen (meer koffie drinken).”

Als koffie je gelukkiger maakt, is je hart misschien gezonder

Karmali suggereert dat er voor een relatief gezond persoon veel slechtere voedingsgewoonten zijn dan het drinken van een kopje koffie. “Historisch gezien is de gedachte altijd geweest dat koffie schadelijk is voor de cardiovasculaire gezondheid, maar ik denk niet dat daar bewijs voor is”, zegt hij.

Nog beter: als je dagelijkse koffiegewoonte je iets geeft om naar uit te kijken, je routine gezelliger maakt of je op een andere manier een goed gevoel geeft, nou, dat kan ook een boost zijn voor je hartgezondheid. Longitudinaal onderzoek dat verscheen in een uitgave van 2010 van de Europees Hartjournaal ontdekte dat personen die hoog scoorden op de Depressieschaal van het Centrum voor Epidemiologische Studies, een hulpmiddel dat wordt gebruikt om het optreden van depressie te identificeren, in de volgende 10 jaar een hoger risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten zagen dan degenen die laag scoorden.

Een klinische depressie is natuurlijk niet zomaar te genezen met een kopje koffie. Wat dit onderzoek suggereert, is dat als het genieten van koffie een onderdeel is van wat je dag geweldig maakt, de samengestelde effecten ook gunstig kunnen zijn voor je ticker.

Mag je nog koffie drinken als je hartproblemen hebt?

Experts zeggen ja: “Zolang het een matige inname is”, zegt Karmali.

Vier manieren om hart-gezonde koffie te krijgen:

  • Controleer het bedrag. “Het is belangrijk om niet alleen te letten op het aantal kopjes koffie dat je per dag drinkt, maar ook op de portie”, zegt Whelton. “Sommige populaire coffeeshops hebben maten met 24 of meer ons koffie per portie, wat ongeveer overeenkomt met vier kopjes koffie.” Sommige recente onderzoeken hebben gesuggereerd dat het genieten van koffie maximaal vijf tot zes kopjes per dag moet zijn.

  • Drink gefilterde koffie. Hoewel de gezondste kop koffie misschien niet voor iedereen hetzelfde is, zegt Whelton dat gefilterde koffie het beste is voor de gezondheid van het hart. Een studie uit 2020 gepubliceerd in het tijdschrift voedsel ontdekte dat gefilterde koffie de gezondste zetmethode is, vooral wanneer gefilterd door een Aeropress.

  • Minimaliseer additieven. Die stroperige witte mokka van Starbucks? Het is zeker niet zo goed voor je hart als een simpele mok zwarte koffie. Beide cardiologen raden aan om af te blijven van room en zoetstoffen, die uiteindelijk schadelijker voor je hart kunnen zijn dan cafeïne.

  • Schakel over naar cafeïnevrij of “halfkalf”. Voor mensen die hartkloppingen krijgen na het innemen van cafeïne, kun je proberen koffie te beperken of te elimineren. Of, zolang u het groene licht krijgt van uw cardioloog of eerstelijnszorgverlener en consistent blijft met eventuele hartmedicatie, zegt Karmali dat het OK is om van een kleine hoeveelheid koffie te genieten of over te schakelen naar cafeïnevrij, dat nog steeds wat cafeïne bevat. (Sommige koffieliefhebbers combineren zelfs cafeïnevrij en regulier om extra bewust te zijn van cafeïneconsumptie.)

Meld je aan voor de gezonde‘s dagelijkse nieuwsbrief voor de wellness-informatie die u nodig heeft. We hebben hier meer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.