20 redenen voor je jeukende hoofdhuid (naast hoofdluis)

Chuck Wagner/Shutterstock

Schurft

Als het geen luizen zijn, zou je willen dat het wel zo was als je hoorde over schurft, dat volgens Dr. Khatri niet alleen jeuk kan veroorzaken op de hoofdhuid, maar ook op het hele lichaam. Schurft op de hoofdhuid komt niet vaak voor en treft meestal mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem.

Schurft is een plaag van de “menselijke jeukmijt” (ook bekend als sarcoptes schurft var. homini’s). De schurftmijten graven zich in de bovenste laag van de huid, waar ze leven en leggen hun eieren af, volgens de CDC. De microscopisch kleine schurftmijt wordt bijna altijd overgedragen door direct, langdurig huid-op-huidcontact met een persoon die al besmet is. Schurft bij volwassenen is vaak seksueel verworven, hoewel het ook zonder seksueel contact kan worden verspreid in drukke omstandigheden, waaronder huishoudens, verpleeghuizen, instellingen voor uitgebreide zorg, kinderopvang en gevangenissen.

roos op de schouders van meisjePimonpim met Shutterstock

Roos

Dus laten we zeggen dat je hoofdluis en schurft hebt uitgesloten. Als je je nog steeds afvraagt ​​”waarom jeukt mijn hoofdhuid”, dan is roos waarschijnlijk de boosdoener. Of meer specifiek, seborrheic dermatitis, die wordt beschouwd als een ernstige vorm van roos veroorzaakt door een overdreven reactie van het lichaam op normale gist die op de huid leeft, volgens Jennifer Haley, MD, een gecertificeerde dermatoloog gevestigd in Scottsdale, Arizona. Roos treft ongeveer 40 procent van de mensen en komt en gaat tijdens het leven. “Weerveranderingen, stress en verhoogde suiker in het dieet kunnen het naar voren brengen.”

Zelfzorggeneesmiddelen omvatten producten die het actieve ingrediënt salicylzuur bevatten (zoals Neutrogena T/Sal Shampoo) en producten die antischimmelmiddelen bevatten, zoals ketoconazol of seleniumsulfide (Selsun Blue Shampoo bevat de laatste). Natuurlijke remedies voor roos zijn onder andere tea tree olie. En een product genaamd Scalpicin kan jeuk helpen verminderen, adviseert Dr. Haley. Als vrij verkrijgbare middelen het probleem niet oplossen, raadpleeg dan een gecertificeerde dermatoloog, die niet alleen steroïde ontstekingsremmers kan voorschrijven, maar ook kan bepalen of een andere aandoening uw jeukende hoofdhuidsymptomen veroorzaakt. Als je jeuk hebt, lees dan meer over de 5 meest voorkomende oorzaken van roos.

kapsalonstylisten mengen kleurstof met meisje op de achtergrondRobert Przybysz/Shutterstock

Allergische reactie

Als je onlangs je haar hebt gekleurd, is het mogelijk dat je allergisch bent voor de kleurstof. Dit geldt zelfs als u het product eerder zonder incidenten hebt gebruikt. “Als de haarkleur tijdelijk of semi-permanent is, kan deze worden uitgewassen”, legt Joshua Zeichner, MD, een gecertificeerde dermatoloog en directeur van Cosmetic and Clinical Research in het Mount Sinai Hospital in New York City, uit, “maar als het een permanente kleurstof, dat is een lastiger situatie, hoewel er producten op de markt zijn die permanente kleurstof helemaal kunnen verwijderen.”

“Mensen kunnen een reactie hebben op iets ze zetten op hun hoofdhuid – van shampoo tot haarverf tot Rogaine, “zegt Dr. Haley. “En vergeet die haarverzachtende keratinebehandelingen niet, voegt Dr. Klein eraan toe.

Om het schuldige product of ingrediënt te lokaliseren, suggereert Tsippora Shainhouse MD, een board-gecertificeerde dermatoloog in Beverly Hills en klinisch instructeur aan de University of Southern California, een week lang één product tegelijk te gebruiken, in plaats van er veel tegelijk te combineren. dezelfde tijd.” En terwijl uw hoofdhuid aan het genezen is, kiest u alleen zachte en gevoelige huidformuleringen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.