17 Zelfliefdecitaten om u te herinneren aan uw waarde

Je bent liefde waard – het allerbelangrijkste, je eigen liefde. Laat je inspireren met deze citaten over zelfliefde en begin je reis naar zelfacceptatie.

Waarom zelfliefde belangrijk is

Liefde is een fundamentele menselijke behoefte en die behoefte aan liefde is zo krachtig dat het zelfs andere basisbehoeften zoals voedsel en onderdak kan opheffen, zegt Kristin Orlowski, PhD, gediplomeerd klinisch psycholoog bij UCHealth Family Medicine in Littleton, Colorado.

Veel mensen denken dat de enige manier om aan die ongelooflijk diepe behoefte te voldoen, is door de liefde van – of van – anderen.

Maar hoewel het hebben van een liefdevolle steungroep, inclusief een liefhebbende partner, geweldig is, is de basis om aan je liefdesbehoeften te voldoen eerst leren van jezelf te houden, zegt Orlowski, die ook de gekozen president is van de Colorado Psychological Association.

“Gezonde eigenliefde leidt tot veerkracht en groei en helpt je de stormen van het leven te doorstaan”, zegt ze. Als je niet van jezelf houdt, zal je waarschijnlijk niet voor jezelf zorgen, waardoor je een groter risico loopt op problemen zoals verslaving, slechte lichamelijke gezondheid en depressie of andere psychische aandoeningen, zegt ze. (Klinkt u bekend in de oren? Probeer deze manieren om uzelf eraan te herinneren dat u het waard bent.)

Zelfliefde in en uit een relatie

Niet van jezelf houden kan ook voor veel uitdagingen in relaties zorgen. Een laag zelfbeeld kan ervoor zorgen dat je jezelf niet in de datingwereld plaatst waar je een relatie kunt vinden of ervoor kunt zorgen dat je genoegen neemt met minder dan je verdient, zegt Orlowski.

Gebrek aan eigenliefde kan ook leiden tot wederzijdse afhankelijkheid of ongezonde, giftige relaties, voegt ze eraan toe.

Je eigenwaarde baseren op de goedkeuring van een huidige of toekomstige partner is een recept voor hartzeer. Als je geen liefhebbende partner kunt vinden of als je partner je verlaat, zal je gevoel van eigenwaarde een duikvlucht nemen en kun je vast komen te zitten in een cyclus van slechte relatiebreuken, giftige relaties en zelfhaat.

“Jezelf leren waarderen is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om stabielere, gezondere relaties met jezelf en anderen te hebben”, zegt ze.

Hoe leer je van jezelf te houden

Weten dat je van jezelf moet houden is één ding, maar het beoefenen van eigenliefde kan behoorlijk moeilijk zijn, vooral als je bent opgegroeid met veel kritiek of giftige relaties hebt gehad, zegt Orlowski. Er zijn echter dingen die je nu kunt doen om zelfliefde te beoefenen en je gevoel van eigenwaarde te vergroten. (Begin met deze dingen die direct zelfvertrouwen geven.)

Daag je gedachten uit

Een negatief zelfbeeld kan voortkomen uit negatieve gedachten. Stop met jezelf zodra je aan iets zelfkritisch denkt en daag het uit, zegt ze. Vervang het dan door een vriendelijkere, gezondere gedachte. Doe dit vaak genoeg en het kan helpen om negatieve denkpatronen te kortsluiten. (Hier is hoe herkauwen verband houdt met angst en depressie.)

Omring jezelf met liefde

Als je het bijzonder moeilijk vindt om dingen te vinden die je leuk vindt aan jezelf, begin dan door mensen die je vertrouwt te vragen wat ze aan jou koesteren en bouw van daaruit verder. Aan de andere kant, verbreek de banden of verminder het contact met mensen die erg kritisch of negatief over je zijn. Positieve, liefdevolle steun kan je helpen van jezelf te houden, zegt ze.

Oefen zelfzorg

Zelfzorg is een vorm van zelfliefde en het is belangrijk om elke dag tijd te vinden om iets leuks voor jezelf te doen, zegt Orlowski. Stel een zelfzorgplan op met belangrijke activiteiten zoals ontspannen met een boek, een mooie wandeling maken of uw favoriete maaltijd koken. Erken dat uw behoeften en wensen net zo belangrijk zijn als die van de mensen om u heen. Begin met deze manieren om aardiger voor jezelf te zijn.

Een hobby beginnen

Of je nu iets nieuws leert of een oude vaardigheid opnieuw leert, het hebben van een hobby vergroot je vermogen om van jezelf te houden, zegt ze. Hobby’s geven je de kans om te leren, te groeien en je succesvol te voelen – allemaal belangrijke componenten voor een gezond zelfgevoel.

Leer om in je eentje in orde te zijn

Veel mensen hebben het gevoel dat, tenzij iemand anders van hen houdt, ze geen liefde waard zijn. Dit kan niet verder van de waarheid zijn, zegt Orlowski. Leren genieten van je eigen gezelschap is een belangrijke vaardigheid die je kan helpen jezelf op een vergevingsgezinde, liefdevollere manier te zien.

Laat je inspireren met citaten over zelfliefde

Door van anderen te leren hoe ze zelfliefde beoefenen, kan dat je inspireren op je eigen reis – alleenstaand of samen. Hier zijn enkele citaten over zelfliefde om u op weg te helpen.

thehealthy.com

Doe je eigen ding

‘Ga niet achter mensen aan. Wees jezelf, doe je eigen ding en werk hard. De juiste mensen – degenen die echt in je leven thuishoren – zullen naar je toe komen. En blijf.” — Will Smith, acteur

Een van de moeilijkste dingen in het leven is het loslaten van mensen van wie je houdt en die je niet goed behandelen. (Zorg ervoor dat je de tekenen van een giftige relatie kent.) Leer van jezelf te houden en je zult anderen aantrekken die van je houden, voor jou.


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Vergeef jezelf

“Als je wilt houden van wie je bent, kun je de ervaringen die je hebben gevormd niet haten.” — Andrea Dykstra, auteur

Zelfliefde begint met jezelf vergeven voor fouten uit het verleden en jezelf de genade gunnen om in de toekomst fouten te maken – je bent tenslotte een mens. Hier zijn stappen voor de beste manier om te vergeven.


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Jij. Zijn. Verbazingwekkend.

“Niemand anders ben jij en dat is je superkracht.” – Onbekend

De wereld zou een saaie plek zijn als iedereen hetzelfde was. Daarom is het dwaas om voorrang te geven aan conformiteit. Wees jezelf en wees trots op wie je bent. (Dit zijn de krachtige voordelen van aardig voor jezelf zijn.


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Leef voor vandaag

“Als je nu van jezelf houdt, zoals je bent, geef je jezelf de hemel. Wacht niet tot je sterft. Als je wacht, sterf je nu. Als je liefhebt, leef je nu.” — Alan Cohen, auteur van inspirerende boeken

Het is gemakkelijk om te denken dat je van jezelf zult houden als je eenmaal die promotie hebt gekregen of 20 pond bent kwijtgeraakt. Maar dat soort magisch denken verplaatst alleen de doelpalen. Jezelf nu accepteren – gebreken en zo – is de sleutel tot het herkennen van je eigenwaarde. Voel je je onzeker over je lichaam? Gebruik deze lichaamsvertrouwenstrucs van modellen.


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Liefde geven

“Hoe meer je aan jezelf geeft, hoe meer liefde je aan anderen moet geven en hoe meer waarde je kunt toevoegen aan de wereld.” – Onbekend

Er is een reden waarom stewardessen je vertellen om je eigen zuurstofmasker op te zetten voordat je anderen helpt, in geval van nood. Zo is het ook met liefde: je kunt niet geven wat je niet hebt. (Let op deze tekenen dat je niet voor jezelf zorgt.)


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Jij bent het

“Als je op zoek bent naar die ene persoon die je leven zal veranderen, kijk dan in de spiegel.” – Onbekend

Het is zowel een spannend als een eng moment wanneer je je realiseert dat je je eigen superheld bent. Jij bent degene met de kracht om jezelf te redden en dat begint met van jezelf te houden.


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Wordt verliefd op jezelf

“Ik mag mezelf niet – ik ben gek op mezelf!” — Mae West, actrice

Wat vind je zo leuk aan jezelf? Ga zitten, neem een ​​paar minuten de tijd om een ​​lijst te maken. Schrijf het op zodat je het kunt lezen als je je down voelt. (Hier leest u hoe u meer “me-time” kunt creëren.)


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

We accepteren de liefde die we denken dat we verdienen

“Je relatie met jezelf zet de toon voor elke andere relatie die je hebt.” — Robert Holden, PhD, psycholoog en auteur

Zoals het gezegde luidt: gekwetste mensen kwetsen mensen. Omgekeerd houden liefhebbende mensen van mensen. Leren om voor jezelf te zorgen, zal je helpen in al je relaties. (Zorg ervoor dat je geen van deze mythes over gelukkige relaties gelooft.)


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Houd je eigen gezelschap

“Houd eerst van jezelf, want dat is met wie je de rest van je leven zult doorbrengen.” – Onbekend

Zelfliefde en zelfvertrouwen is een vaardigheid die vaak toeneemt met de leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe makkelijker het is om alles in perspectief te zien. (Dit is de leeftijd waarop de gemiddelde persoon het meeste zelfvertrouwen heeft.)


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Geef jezelf de genade die je anderen geeft

“Je bekritiseert jezelf al jaren en het heeft niet gewerkt. Probeer jezelf goed te keuren en kijk wat er gebeurt.” — Louise Hay, motiverende auteur

De meesten van ons zijn onze eigen ergste vijanden. Maar negatieve self-talk kan een self-fulfilling (en verslaan) profetie worden. Dit zijn de manieren om te stoppen met hard voor jezelf te zijn.


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Doe het werk

“Het feit dat iemand anders van je houdt, redt je niet van het project om van jezelf te houden.” — Sahaj Kohli, schrijver

Zelfliefde is voor veel mensen niet vanzelfsprekend; het kost tijd en werk. Wees geduldig en je zult verbetering zien. (Gebruik deze manieren om jezelf eraan te herinneren dat je het waard bent.)


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Zelfverdediging is zelfliefde

“Als je eenmaal je gebreken hebt geaccepteerd, kan niemand ze tegen je gebruiken.” — George RR Martin, auteur van Een spel der tronen

Door je zwakheden te verbergen, kunnen ze alleen maar groeien. Verander je zwakheden in sterke punten door te leren van jezelf te houden – met wratten en zo. Het is goed te doen met deze tips om vandaag gelukkig te zijn.


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Grenzen zijn een vorm van liefde

“Houd genoeg van jezelf om grenzen te stellen. Uw tijd en energie zijn kostbaar. Je kiest zelf hoe je het gebruikt.” — Anna Taylor, schrijfster

Mensen die mensen behagen geven prioriteit aan de behoeften en zorgen van andere mensen boven die van henzelf, vaak in hun eigen nadeel. Maar voor jezelf zorgen betekent niet dat je egoïstisch bent. Het kan je zelfs meer energie geven om degenen van wie je houdt te helpen. (Hier leest u hoe u grenzen stelt om uzelf te beschermen.)


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Zet jezelf op de eerste plaats

“Voordat je je soulmate vindt, moet je eerst je ziel ontdekken.” — Charles F. Glassman, MD, auteur van:

Wees het soort persoon met wie je zou willen daten en je zult meer kans hebben om de partner aan te trekken die je wilt en verdient. (Hier zijn citaten voor zelfzorg om u te helpen voor uw lichaam en geest te zorgen.)


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Samen groeien

“De beste relaties inspireren je om je beste zelf te worden zonder je in iemand anders te veranderen.” — Karen Salmansohn, zelfhulpauteur

Verander niet voor iemand, verander mee. Een goed huwelijk is geen geestversmelting in één persoon. Gelukkige stellen leren hoe ze het beste in elkaar naar boven kunnen halen door samen te werken als twee gelukkige, gezonde individuen. (Hier leest u hoe u een gelukkig huwelijk kunt hebben en u geliefd kunt voelen.)


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Zelfrespect is krachtig

“Van jezelf houden begint met van jezelf houden, wat begint met jezelf respecteren, wat begint met op een positieve manier over jezelf denken.” — Jerry Corstens, auteur

Positief denken is het tegengif voor een slecht zelfbeeld. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Het simpelweg herhalen van een positieve zin kan onmiddellijke en blijvende voordelen hebben. Verzin je eigen mantra’s of gebruik een van deze eenvoudige mantra’s om een ​​betere dag te hebben.


zelfliefde citaat kaart

thehealthy.com

Niemand is perfect en dat is oké

“Ik ben verre van perfect, maar ik ben perfect voor die onvolmaakte persoon die perfect is voor mij.” ― Amanda Bynes, actrice

Perfectionisme is een trefzekere manier om je zelfrespect te torpederen, omdat niemand aan die norm kan voldoen. Weet u niet zeker of dat uw probleem is? Bekijk deze perfectionistische tekens – en hoe u kunt stoppen zo streng voor uzelf te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.