14 Tekenen van het bedriegersyndroom en hoe het te overwinnen?

Wat is het imposter-syndroom?

Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe je op je huidige baan bent gekomen of hoe je bij zo’n geweldig gezin terecht bent gekomen? Heb je ooit gedacht dat als mensen je ‘echte’ jou zouden kennen, ze je niet leuk zouden vinden? Heb je je ooit zorgen gemaakt over het feit dat je “ontdekt” wordt, ook al ben je niet bedrieglijk?

Als dat het geval is, heeft u mogelijk een veelvoorkomend probleem met de geestelijke gezondheid, het imposter-syndroom.

Het imposter-syndroom is wanneer een persoon twijfelt aan zijn capaciteiten, zich een bedrieger voelt en gelooft dat zijn prestaties te danken zijn aan geluk in plaats van aan zijn eigen vaardigheden, zegt Sanam Hafeez, PsyD, een neuropsycholoog en faculteitslid van Columbia University in New York City.

Hoewel het niet wordt vermeld in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), de gouden standaard voor diagnosticeerbare psychiatrische aandoeningen, erkennen experts het als een diepgewortelde onzekerheid die niet alleen een grote impact kan hebben op iemands carrière, maar ook hun persoonlijke leven en relaties.

Ze zijn misschien bang dat ze goede dingen onwaardig zijn en maken zich constant zorgen dat ze “ontdekt” of ontmaskerd worden en dan alles verliezen, zegt AJ Marsden, PhD, een assistent-professor in menselijke diensten en psychologie aan Beacon College in Leesburg, Florida.

Al deze angst kan leiden tot langdurige aandoeningen, zoals depressie en angst.

De angst die gepaard gaat met het imposter-syndroom kan ertoe leiden dat iemand overcompenseert of obsessief-compulsief gedrag ontwikkelt.

Chronische angst eist ook zijn tol van de lichamelijke gezondheid.

Er is een kans dat je denkt: “Hé, dat klinkt als mij.” Het oplichtersyndroom overkomt de besten van ons.

“Het is niet ongewoon om af en toe momenten van imposter-syndroom te ervaren”, zegt Marsden. “In feite ervaart ongeveer 70 procent van de mensen het op een bepaald moment in hun leven.”

Soms worden deze gevoelens getriggerd door een overdreven kritische baas of geliefde, maar het imposter-syndroom kan ook vanzelf optreden bij mensen die al onzeker zijn over zichzelf.

(Klinkt u bekend? Probeer deze 30 eenvoudige manieren om uw zelfvertrouwen te vergroten.)

Je eigen ergste vijand

In de kern is het imposter-syndroom een ​​vorm van zelfsabotage, zegt Christine BL Adams, MD, psychiater en auteur van Leven op automatisch.

Het kan een self-fulfilling prophecy worden: geloven dat je niet verdient wat je hebt, kan ervoor zorgen dat je je overmatig zorgen maakt dat je het kwijtraakt, wat het op zijn beurt moeilijker kan maken om te functioneren en je doelen te bereiken.

Mensen met dit syndroom kunnen bijvoorbeeld een veelbelovende promotie afwijzen of een date met een potentiële liefde afwijzen omdat ze denken dat ze niet goed genoeg zullen zijn.

Het is een stiekem syndroom en kan beginnen met subtiele twijfels aan jezelf die vervolgens uitmonden in obsessieve gedachten en diep pijnlijke gevoelens.

Het kan moeilijk zijn om deze aandoening bij jezelf te herkennen, daarom is het zo belangrijk om erover te leren. Op die manier kun je stappen ondernemen om het te controleren voordat je je eigen geluk saboteert, zegt Hafeez.

“Mensen moeten op de hoogte zijn van het imposter-syndroom om zich bewust te zijn van de veelvoorkomende symptomen en strategieën te kunnen ontwikkelen om hun gevoelens te beheersen en de impact ervan te minimaliseren”, zegt ze.

Wie loopt het meeste risico?

Iedereen kan het imposter-syndroom ontwikkelen; maar mensen met een sterk verlangen om te presteren lopen het grootste risico, zegt Hafeez.

Tel daarbij de druk op van een samenleving die prestaties hoog in het vaandel heeft staan, vaak gelijkgesteld met iemands waarde, en je hebt het perfecte recept voor het oplichterssyndroom.

Een grote factor in de vraag of je vatbaar bent voor dit soort druk, is hoe je bent opgegroeid, zegt dr. Adams.

“Kinderen die werden gepusht om te presteren maar niet werden geprezen en die werd geleerd dat het accepteren van lof verkeerd was, dragen die gevoelens vaak over naar volwassenheid, zegt dr. Adams.

Mensen die tot groepen behoren die verhoogde maatschappelijke druk ervaren, micro-agressies op de werkplek ervaren of diepgewortelde twijfel aan zichzelf hebben, lopen ook een hoger risico. Dit kunnen mensen in de LGBTQ-gemeenschap, vrouwen en mensen van kleur zijn.

“Factoren zoals stereotypen, discriminatie en onderdrukking versterken het fenomeen van het bedriegersyndroom bij deze personen”, zegt Hafeez.

Iedereen die een grote verandering doormaakt, zoals een echtscheiding of carrièreswitch, loopt ook risico, omdat hun zelfrespect al onstabiel kan zijn door die gebeurtenissen, zegt Marsden.

(Lees deze citaten over zelfliefde om je te herinneren aan wat je waard bent.)

dane_mark/Getty Images

Tekenen van het bedriegersyndroom

Je als een bedrieger of een nepper voelen in je carrière, relatie of in het algemeen in je leven is het belangrijkste symptoom van dit syndroom, maar je realiseert je misschien niet dat dit is wat je voelt.

Deze vragen van onze experts kunnen u helpen te identificeren en te benoemen wat u voelt. Vraag jezelf:

 1. Geloof je dat je geen succes of geluk verdient?

 2. Heb je moeite met het accepteren van complimenten?

 3. Maakt het krijgen van een prijs of publieke lof je ooit doodsbang of boos?

 4. Twijfel je voortdurend aan je eigen vaardigheden en capaciteiten?

 5. Maak je je zorgen dat je alleen ergens in bent geslaagd omdat anderen medelijden met je hadden?

 6. Stel je hoge eisen aan jezelf?

 7. Ben je erg gevoelig voor kritiek?

 8. Heb je een laag zelfbeeld of zelfvertrouwen?

 9. Merk je dat je vaak piekert over negatieve gedachten over jezelf, je relaties, je werk of je leven?

 10. Ben je bang dat als mensen je echt zouden kennen, ze je niet leuk zouden vinden?

 11. Als iemand je vraagt ​​vijf dingen op te noemen waar je goed in bent, is het dan moeilijk voor je om je vaardigheden te noemen?

 12. Heb je ooit woedend uitgehaald naar iemand die je probeerde te complimenteren?

 13. Negeer je over het algemeen complimenten?

 14. Geeft u anderen meer krediet voor het succes van groepsinspanningen?

Het is normaal om soms aan jezelf te twijfelen, maar als je op veel van die vragen ja hebt geantwoord en ze alomtegenwoordig zijn, en niet alleen af ​​en toe voorkomen, dan heb je misschien het oplichterssyndroom, zegt Hafeez.

(Dit is waarom het niet werkt om tegen iemand te zeggen: “Wees gewoon zelfverzekerder!”)

Het bedriegersyndroom overwinnen

Deze denkpatronen voelen misschien diepgeworteld, maar je kunt ze kortsluiten en de cyclus stoppen voordat deze je naar beneden sleept. Hier zijn enkele stappen voor genezing:

Praat met een professional

Als het overwinnen van het bedrieger-syndroom zo simpel was als gewoon tegen jezelf zeggen dat je de negatieve gedachten moet verwijderen, dan zou het geen probleem zijn. Deze patronen kunnen diep gaan, vaak terug te voeren op de kindertijd, zegt dr. Adams.

Praten met een psycholoog of een professional in de geestelijke gezondheidszorg is een geweldige eerste stap om u te helpen de bron van uw gedachten te identificeren en u te leren hoe u ze kunt herkaderen.

Realistische doelen stellen

Overpresteerders willen naar de maan schieten, maar dat kan uitlopen op frustratie en hun zelfvertrouwen schaden. Oefen in plaats daarvan met het stellen van realistische doelen die op uw grootse plan passen.

Verwijder giftige mensen

Het imposter-syndroom kan in je geest leven, maar het kan worden veroorzaakt of verergerd door anderen om je heen die je bekritiseren, kleineren of ondermijnen.

Je zult jezelf niet kunnen genezen totdat je jezelf uit die giftige omgeving of mensen verwijdert, zegt Hafeez.

Schrijf een lijst van je prestaties

Als je het in zwart-wit ziet, kun je herkennen hoeveel je echt hebt gedaan en kun je leren een gevoel van trots te voelen op het gebied van geluk in je prestaties.

Als je het moeilijk vindt om de lijst te schrijven, vraag dan een vertrouwde vriend of mentor om je te helpen, zegt Hafeez.

Stop met jezelf met anderen te vergelijken

Mensen met dit syndroom trappen vaak in de valkuil door hun zwakheden te vergelijken met de sterke punten van anderen, waardoor hun gedachten over een fraudeur nog intenser kunnen worden, zegt Marsden.

“Vergelijkingen zijn contraproductief”, zegt ze. “In plaats van je op anderen te concentreren, neem je verantwoordelijkheid voor je succes en erken je dat je daar niet per ongeluk bent gekomen.”

Houd een “positiviteitsdagboek” bij

Een mooi compliment krijgen van een vriend? Een award winnen op het werk? Een onderscheiding ontvangen van een collega? Pak een dagboek en schrijf elke positieve opmerking op, hoe klein ook.

“Als je je een bedrieger begint te voelen, pak dan het positiviteitsdagboek en herinner jezelf aan je prestaties”, zegt Marsden.

Oefen met het accepteren van complimenten

Als het accepteren van lof of onderscheidingen je een intens ongemakkelijk, beschaamd of zelfs boos gevoel geeft, probeer dan een paar scenario’s na te spelen met een vriend. Dit stelt je in staat om gracieus bedankt te zeggen en zelfspot of boze reacties te vermijden, zegt dr. Adams.

Observeer jezelf

Doe alsof je een buitenstaander bent die naar je leven kijkt. Wat zou jij van jezelf vinden in die situatie? Of probeer je een vriend voor te stellen die doet wat je hebt bereikt en vraag dan wat je tegen hem zou zeggen. Als je jezelf en je prestaties vanuit een extern perspectief probeert te zien, kun je de dingen objectiever en vriendelijker zien, zegt dr. Adams.

Krijg behandeling voor psychische aandoeningen

Het bedrieger-syndroom kan bijdragen aan depressie, angst en andere psychische aandoeningen. En die ziekten kunnen op hun beurt het imposter-syndroom erger maken.

Soms is professionele hulp nodig, zoals therapie en/of medicatie, om de cirkel te doorbreken. Het eerst behandelen van deze onderliggende aandoeningen kan een essentiële eerste stap zijn, zegt dr. Adams.

Leave a Reply

Your email address will not be published.