10 dingen die met je lichaam gebeuren tijdens een keto-dieet

Gitanna/Shutterstock

Je verliest snel gewicht

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen nieuwsgierig zijn naar het keto-dieet is de belofte van snel gewichtsverlies. “Het keto-dieet heeft een beruchte reputatie voor snel en agressief vetverlies”, zegt Brett Osborn, MD, een neurochirurg, ketogeen specialist en medisch expert bij BPI Sports.

Hoewel de meest significante gewichtsverliesverhalen afkomstig zijn van mensen met extreem caloriearme, vetarme diëten, geldt dit niet voor het keto-dieet. “Het is geen hongerdieet. Integendeel zelfs”, zegt Dr. Osborn. “Om zoveel mogelijk spieren te behouden tijdens het ketogene dieet, moet je je lichaam minstens zoveel calorieën voeden als het nodig heeft.” Hoeveel calorieën je nodig hebt, hangt af van je leeftijd, geslacht en activiteitenniveau.

“Het gewichtsverlies is zowel goed als slecht”, zegt Mary Weidner, mede-oprichter van Strongr Fastr, een keto-maaltijdplanningsapp. “Het is motiverend en helpt mensen echt om zelfvertrouwen te krijgen in het dieet, hoewel het ook voornamelijk watergewicht is. Als het gewichtsverlies eenmaal stopt, kan het ertoe leiden dat mensen hun geloof verliezen en van het dieet afvallen.” Een afslankplateau is een reden waarom mensen stoppen met het keto-dieet. Ontdek de 11 redenen waarom de meeste mensen van het keto-dieet afvallen.

hand met een witte koortsthermometerMiyashita Hiromichi/Shutterstock

U kunt de keto-griep ervaren

Als je een ketogeen dieet overweegt, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de gevreesde ‘keto-griep’. Tijdens de eerste dagen na het starten van het keto-dieet kunt u last krijgen van koolhydraatonttrekking. Dit kan leiden tot een aantal symptomen, waaronder prikkelbaarheid, slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn en stemmingswisselingen.

“Tijdens de inductiefase van het keto-dieet ervaren veel mensen hersenmist. Dit gebeurt wanneer het lichaam reageert op de veranderende energiebron (van koolhydraten tot vetten)”, zegt Dr. Osborn. “De plotselinge uitputting van koolhydraten – en de resulterende verlaagde insulinespiegels – veroorzaakt een diuretisch effect. Uitdroging en de bijbehorende elektrolytenafwijkingen kunnen de vaak beschreven ‘keto-griep’ veroorzaken.”

“Deze problemen zijn meestal eenvoudig op te lossen. Je hoeft alleen maar meer zout en kalium te gaan eten en meer water te drinken”, zegt Weidner. Keto-griep is slechts een van de 11 verborgen gevaren van het keto-dieet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.